بر اساس قوانین جدید با قوانین جدید، اتباع خارجی از جمله ایرانیان ساکن ترکیه قادر خواهند بود پس از پایان مهلت اقامت موقت توریستی، طبق مقررات قبلی که بین ایران و ترکیه وجود داشت رفت و آمد کنند. بر اساس آن، در هر 180 روز سال آنها برای 90 روز اجازه اقامت دارند.
همانطور که میدانید روابط خوب کشور ترکیه و ایران، عدم نیاز به دریافت ویزا و هزینههای پایین در مقایسه با کشورهای اروپایی سبب شده ایرانیان زیادی ترکیه را برای تفریح، کار و زندگی انتخاب کنند. شهرهای این کشور همواره جزو اصلیترین و اولین مقاصد ایرانیان بودهاند. بد نیست بدانید طبق آمار، طی 9 ماه ابتدایی سال 2019، نزدیک به 680 هزار ایرانی به ترکیه سفر کردند.
انواع اقامت ترکیه
با توجه به هدف شما از سفر به ترکیه و مدت اقامتی که خواهید داشت، انواع اقامت وجود دارد. در اینجا مروری کلی بر انواع و شرایط لازم برای گرفتن آن را به اطلاع شما عزیزان خواهیم رساند.
• اقامت توریستی ترکیه ( کوتاه مدت یا همان یکساله)
• اقامت خانوادگی (برای اعضای خانواده ، یا از طریق ازدواج )
• اقامت دانشجویی ترکیه ( ویزای تحصیلی )
• اقامت بلند مدت ( اقامت دائم ترکیه )
• اقامت ترکیه از طریق خرید ملک
• اقامت کاری ترکیه ( از طریق سرمایه گذاری ، ثبت شرکت )
• اقامت بشردوستانه ( اقامت انسانی ترکیه )
• اقامت برای قربانیان قاچاق
برسی روشهای اخذ اقامت
البته قابل ذکر است که موارد گفته شده ثابت نیست و احتمال تغییر قوانین نیز وجود دارد.
ما در این مقاله سعی کردیم توضیحات و مدارک کلی راجع به هر نوع اجازه زندگی رو به صورت جامع و مختصر در اختیار شما عزیزان قرار بدیم.
دلایل رد مجوز اقامت خانوادگی ترکیه، لغو یا عدم تمدید
نبود شرایط کامل برای گرفتن اجازه اقامت خانوادگی ترکیه
تعیین اینکه از اجازه اقامت خانواده برای هدف دیگری استفاده میشود
در صورت وجود ممنوعیت ورود به کشور یا اخراج از کشور
دلایل رد مجوز اقامت دانشجویی، لغو یا عدم تمدید
نبود شرایط کامل برای گرفتن ویزای دانشجویی
شواهدی مبنی بر اینکه او نمیتواند به تحصیل خود ادامه دهد و به پایان برساند
تعیین اینکه از اجازه اقامت دانشجویی برای هدف دیگری غیر از تحصیل در ترکیه استفاده میشود
در صورت وجود ممنوعیت ورود به کشور یا اخراج از کشور
پس از مشکلات به وجود آمده کشور های عراق و سوریه ، کشور ترکیه مهاجران بسیار زیادی را در کشور خود قبول کرد. ورود این تعداد مهاجران که اکثرا در سطح پایین اقتصادی هستند، ترکیه را دچار مشکلات داخلی بسیاری کرد. نرخ بیکاری ترکیه در این روند افزایش یافت و اقامت مهاجران برای دولت هزینهبر زیادی داشت.
از سوی دیگر بسیاری از مهاجران ترکیه با اقامت توریستی دست به فعالیتهای غیرقانونی در بازار سیاه زدند. مشاغلی مانند دستفروشی در مراکز گردشگری و یا کارگری غیرقانونی. علاوه بر این، وجود این افراد به عنوان کارگر غیرقانونی کارفرمایان ترک را به استخدام آنها با حقوقی بسیار کمتر از نرخ مصوب ترغیب کرده است و عدم پرداخت حق بیمه، مسئلهای دیگر است که کارفرمایان را برای سود بیشتر به استخدام آنها مایل میکند.
دولت ترکیه با مشاهده این وضعیت، طی قانونی تصویب کرده است که اقامت توریستی افراد تنها در صورتی تمدید میشود که فرد دلایل کافی برای اقامت در این کشور داشته باشد و باری اضافی بر دوش ترکیه نباشد.
مطابق با بند e از ماده یک قانون 6458/31 اتباع خارجی و حفاظت بینالمللی، از یکم ژانویه سال 2020 اتباع خارجی میتوانند اقامت توریستی این کشور را به مدت یکساله دریافت کنند. این قانون شامل تمامی اتباع خارجی متقاضی برای اخذ اقامت توریستی ترکیه بهجز شهروندان کشورهای عضو سازمان همکاری توسعه اقتصادی، اتحادیه اروپا، فدراسیون روسیه و جمهوری خلق چین، میشود.
بر اساس این قانون، تمدید اقامت توریستی مثل سابق آسان نخواهد بود و شما تنها میتوانید یک سال پس از اتمام این اقامت جهت گرفتن اقامت مجدد اقدام کنید.
اطلاعات بیشتر: https://www.aloapply.com/extend-turkey-residence/
مطابق این طرح جدید، متقاضیان تمدید اقامت موقت توریستی تنها می توانند حداقل پس از گذشت یک سال از پایان مهلت اقامت یک ساله توریستی خود دوباره به دریافت این اقامت مراجعه کنند.
به گفته مسئولین اداره مهاجرت ترکیه، مراجعتهایی که قبل از تاریخ یکم ژانویه 2020 انجام گرفته است، ولو تاریخ رجوع آن ها بعد از این تاریخ نیز موکول شده باشد، مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
بر این اساس، اتباع خارجی از جمله شهروندان ایران می توانند پس از پایان مهلت اقامت موقت توریستی، طبق مقررات موجود بین کشور متبوع و ترکیه به کشور ورود و خروج کنند. اتباع خارجی در هر 180 روز سال مجموعا می توانند 90 روز در ترکیه اقامت داشته باشند.